Hírek

NAPSÜTÉS, STRAND, SZABADSÁG


A napnak számos kedvező hatása van, ne meneküljünk előle! Jó a testünknek, lelkünknek. De a bőrápolásra, különösen a fényvédelemre nyáron fokozott figyelmet kell fordítani.Hasznos vagy ártalmas a napsütés?
A napnak számos kedvező hatása van, ne meneküljünk előle!  Jó a testünknek, lelkünknek. De a bőrápolásra, különösen a fényvédelemre nyáron fokozott figyelmet kell fordítani. Egyrészt kell a szervezetünknek a D vitamin és ez napsütés hatására képződik. Másrészt, vannak olyan betegségek melyeknek a legtöbb esetben kifejezetten jót tesz a nap, mint pl. a psoriasis (pikkelysömör), néhány féle ekcema (atopias dermatitis), seborrhoeas dermatitis és az acnes, pattanásos tünetek.
De sajnos vannak olyan betegségek is, amelyek esetében fokozott fényvédelem javasolt, mert ezeknél kifejezetten ártalmas a nap, mint pl. egyes autoimmun betegségek. Sőt vannak egyes gyógyszerek, melyek napfény hatására fényérzékenységet okoznak, fotoallergiás reakciót váltanak ki esetleg olyan vegyszerek, kozmetikumok vagy növényi nedvek, amik bőrre kerülve fototoxicus reakciót okoznak.

Fényvédelem

A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UV-A sugárzással szembeni védelemről nem nyújt tájékoztatást. Elsősorban gyógyszertárban kapható, megfelelő orvosi-,  kutatási háttérrel rendelkező fényvédő kozmetikumokat válasszunk. Természetesen a déli órák még fényvédők használata mellett is kerülendők. Tudni kell, hogy az UV-sugarak a hajunkat sem kímélik, így hőségben javasolt szalmakalappal védekeznünk a káros hatások ellen. A nyári szezonban részesítsük előnyben az UV-szűrőt is tartalmazó hajápoló termékeket, és fényvédők a hajunkra is kerülhetnek. A sós tengervíz és a medencék klórtartalma könnyen töredezetté, szárazzá teheti hajunkat. A vízparton ezért ügyeljünk rá, hogy fürdőzés után mindig zuhanyozzunk le és hajunkat is mossuk át.
 Kiemelendő, hogy a fényvédelem kialakulása nem a krém felvitelével történik azonnal, hanem 20-30 perc szükséges a felszívódáshoz és a hatás kialakulásához. És így még a tenger vagy a medence vizét se piszkoljuk össze...
Fényvédelem történhet mechanikusan, fizikai módszerekkel is: fényvédő ruházat, kalap, napszemüveg. Gyerekeknél különösen fontos a megfelelő fényvédelem, mert az élet során elszenvedett napfénykárosodás kumulálódik. A már gyermek- vagy fiatalkorban megégett bőrnek nagyobb esélye van a felnőttkori megbetegedésekre, kozmetikai problémák kialakulására, ráncosodásra, a bőr különböző daganatos megbetegedéseire.

És ha mégis megtörténik?

A napégés égési sérülésnek számít, I-II fokú lehet, ezért annak megfelelően kell kezelni. Kulcsszó a hűtés: hűs zuhanyozás, borogatás, vagy enyhe esetben, hidratáló jellegű napozás utáni ápoló, vagy testápoló gyakori alkalmazása. Mikor forduljunk orvoshoz? Ha nagy kiterjedésű, hólyagos, lázzal vagy zavartsággal jár, hányás vagy fejfájás is társul a panaszokhoz. Nagyfokú fájdalom vagy duzzanat alakul ki esetleg felülfertőződés jeleit észleljük (pl.: sárga folyadék (genny) fakad ki.

És ha ismét megtörténik?
Ez már hosszútávon is több problémát jelent: bőrdaganatok kialakulásának lehetőségét és a bőr gyorsabb öregedését.
Ha megsérül az anyajegy?
Ne aggódjunk! Ha lenyúzzuk a bőrrel együtt, akkor várjuk meg míg meggyógyul, elmúlik a gyulladás és pörkösödés a tetején és akkor mindenképp mutassuk meg bőrgyógyásznak. Ha leszakad, akkor sincs biztosan semmi dráma, de a nyaralás végén szükséges szakorvosnak megmutatni, aki valószínüleg majd eltávolítja.

Melegkiütés
Kisgyermekeknél gyakori, de felnőtteknél is előforduló jelenség a nagy nyári melegben apró pöttyökkel, kipirosodó bőrrel jelentkező melegkiütés (miliaria). A melegkiütés a nagyfokú izzadásnak kitett területeken, jellemzően inkább a felsőtesten, pattanásszerű hólyagok sokasága. Kialakulásának oka általában a nagy melegben ruhával fedett testrészen az izzadság elpárolgásának akadályozottsága és a páradús környezetben eltömődő verejtékmirigyek bőrfelszíni kivezető nyílásainak helyén jelennek meg a pici hólyagocskák.
Fontos az izzadás mértékének csökkentése illetve megfelelően szellőző ruházat biztosítása, ezen felül azonban fontos a viszketés és a gyulladás csökkentése is.

Nyárutón jelentkező problémák
A bőr szárazzá, kissé durva tapintatúvá válhat nyár végére. Megjelenhetnek foltok, színbeli eltérések is. megfelelő peelingekkel, intenzív ápolókrémekkel ezek uralható és kezelhető problémák.Csomagajánlataink


További ajánlataink

  • Vezetéknév
  • Keresztnév
  • E-mail
  • Üzenet
CARAMELL MEDICAL CENTER
H-9740 Bükfürdő, Európa út 18. • Tel.: (00 36) 94 558-030 • (00 36) 30 616 8321 • Fax: (00 36) 94 558-031 • info@caramellmedical.hu • www.caramellmedical.hu